Трябва ли ми хардуерен портфейл за криптовалути?

Едно от най-важните правила в крипто сферата гласи: “Not your keys, not your coins” или в превод – ако не контролирате личните си ключове, на практика не притежавате криптовалутите си.

Вашият Private Key (личен ключ) заедно с първоначалната фраза / семе (seed) трябва да запазите само за себе си.

Един от вариантите да си направите Paper Wallet или хартиен портфейл, като препишете кода на личния си ключ на лист хартия и го скриете добре. Друг възможен вариант е да изтеглите настолен портфейл. За целта ви е необходимо много място, защото зареждате цялата блокчейн информация към вашия компютър.

Като алтернатива на тези по-сложни варианти е да използвате хардуерен портфейл за биткойн от Ledger, Trezor или SafePal. С тяхна помощ можете безопасно да съхранявате вашите криптовалути в безопасност.

Внимание, когато държите криптовалутите си на борсите, вие не притежавате вашите частни ключове, а заедно с тях и вашите моенти! Частният ключ принадлежи на борсите, а не на вас.

С хардуерни портфейли за криптовалути вие на практика ставате вашата лична банка за съхранение на активи.

Как да съхранявам безопасно Биткойн, Етериум, BNB Coin и други криптовалити?

security fortress
източник: ledger.com

За да си подсигурите безопасно криптовалутите имате няколко възможни опции: хартиен портфейл, настолен портфейл или така наречения хардуерен портфейл за биткойн.

Хардуерните портфейли се считат за най-доброто решение за съхранение и контрол за Биткойн (BTC), Етериум (ETH), Binance coin (BNB) и много други криптовалути. В допълнение са лесни и интуитивни за ползване. Разполагат с бързина и с най-високи стандарти за сигурност, достигнати до момента в крипто света.

Хардуерен портфейл Ledger

Двата най-големи производители на хардуерни портфейли са Trezor и Ledger. От години те предлагат все повече и повече нови модели хардуерни портфейли, на които можете да осигурите своите крипто инвестиции. Те са много надеждни и с голямо доверие в крипто общността.

hardware-wallet
 • Два модела, Ledger Nano X и Ledger Nano S
 • Съвместим с Mac, Windows, Linux, Android
 • Повече от 40 налични криптовалути и 700 токена ETH
 • Не е с отворен код
 • Тегло 34g, 72 mm x 19 mm x 12 mm (версия nano S e малко по-голяма)
 • Лесна навигация само с два бутона
 • Bluetooth и USB-C интерфейс (версия nano S e без Bluetooth)

Портфейл за криптовалути Trezor

 • Два модела Trezor – Model T и Model One
 • Съвместим с Mac, Windows, Linux, Android
 • 1652 криптовалути и ERC-20 токени (Model T)
 • Отворен код
 • Тегло 16 g, 64 mm x 39 mm x 10 mm (Model One версия малко по-малка)
 • Навигацията на Trezor T е през сензорен дисплей, Model One чрез два бутона
 • USB интерфейси

SafePal крипто портфейл

 • Един модел SafePal портфейл
 • 10000+ криптовалути и ERC-20 токени
 • 1.3 ’IPS екран с висока разделителна способност
 • С размера на кредитна карта
 • Възможност за награди с токена SFP
 • Няма Bluetooth, няма WiFi, няма NFC

Как работи хардуерния портфейл за криптовалути?

Хардуерните портфейли всъщност съхраняват само вашите лични ключове. Криптовалутите сами по себе си се съхраняват на блокчейна, до който получаваме достъп с хардуерния портфейл. Вашият частен ключ помага да се удостоверите в блокчейна и ви дава достъп до вашите монети.

Основната функция на хардуерния портфейл е да съхранява вашите лични ключове далеч от интернет. Те са в безопасност от хакери, тъй като тези портфейли не са свързани с интернет.

Друга функция на хардуерните портфейли е да ви позволяват да подписвате и потвърждавате транзакции в блокчейна. Частният ключ е като цифров подпис, който подписва вашата блокчейн транзакция. Невъзможно е да подправите личния си ключ, тъй като той е уникален с масив от произволни знаци и числа.

Можете да включите хардуерни портфейли в системата и да я отключите с помощта на ПИН-а, който само вие знаете. След това можете да наредите транзакция и да я потвърдите.

Някои хардуерни портфейли имат малък екран, който улеснява достъпа и по-доброто взаимодействие с портфейла. Такъв е например Ledger Nano S.

Какво става, ако загубя портфейла си?

Частните ключове, съхранявани на хардуера, са защитени с ПИН. Така че дори в крайна сметка да загубите хардуерния си портфейл, никой няма достъп до него.

В случай, че загубите хардуерния си портфейл, можете да използвате началната фраза, за да генерирате отново личния си ключ. Използвайки тази фраза, можете да преместите частния ключ на нов хардуерен портфейл без проблем за секунди.
Внимание! След като семето (началната фраза) ви се генерира за първи път, бъдете сигурни, че сте го записали и съхранили на сигурно място. То на практика удостоверява собствеността ви над криптовалутите.

Ползите от хардуерен портфейл за криптовалути

портфейл за криптовалути ledger nano s
Ledger Nano S

Има много различни предимства при използването на хардуерен портфейл, включително по-висока сигурност и удобно съхранение на множество криптовалути.

Силна защита

Хардуерните портфейли са фаворити за повечето потребители поради повишената сигурност, която предлагат. Вашите крипто активи ще бъдат в безопасност, дори ако компютърът, който използвате, не е защитен или се счупи необратимо. Хардуерните портфейли предлагат допълнителен слой защита срещу различни кибератаки и злонамерени прониквания до всеки персонален компютър.

Много криптовалути, един портфейл

Един хардуерен портфейл може да работи едновременно с множество блокчейни и токени. Вашите хардуерни портфейли могат да управляват и съхраняват закупен от вас Биткойн, заедно с Етериум, BNB и други.

Една фраза за възстановяване може да архивира всички ваши крипто активи.

Удобство

Хардуерният портфейл за криптовалути, в общия случай е малко устройство, което ви позволява безопасен достъп до вашите крипто активи, където и да се намирате. Те също така ви позволяват да влезете в много dApps, без да се налага да се регистрирате за нов акаунт всеки път.

Търговия

Можете да търгувате директно от хардуерния си портфейл с помощта на различни платформи за търговия. Това е един от най-безопасните начини за търговия с вашите криптовалути. Активите се търгуват директно от вашите портфейли, вместо първо да бъдат депозирани на борса.

ПортфейлПоддръжкаПреглед
1500+ Криптовалути

Нашия преглед на Trezor ➜

1500+ Криптовалути

Нашия преглед на Ledger ➜

safepal портфейл10 000+ Криптовалути

Нашия преглед на SafePal ➜