Откъде и как да купя Биткойн (BTC)?

Ръководство за криптовалутата

биткойн криптовалута лого как да купя биткойн
Bitcoin (BTC)
5.16%
$ 60,593.00
$ 3,126.60
⇣ 60,690.00
23 Oct
⇡ 63,662.00


От следващите редове ще разберете какво всъщност е биткойн и как и къде е безопасно да се инвестира в криптовалутата. Ръководството е подходящо и за новодошлите в криптото. В статията ще научите от къде и как да купя биткойн.

Какво е Биткойн (BTC)?

Биткойн е децентрализирана цифрова валута, която можете да купувате, продавате и обменяте директно, без посредник като банка. Създателят на биткойн, Сатоши Накамото, първоначално описа необходимостта от „електронна система за разплащания, основана на криптографско доказателство вместо доверие“.

От пускането си на пазара през 2009 г. Биткойн драстично повиши цената си. Въпреки че някога се продаваше под няколко цента за монета, през април 2021 г. един биткойн достигна рекордно ниво от 64 000 долара. Тъй като предлагането му е ограничено до 21 милиона монети, мнозина очакват цената му да продължава да расте само с течение на времето, особено когато по-големите институционални инвеститори започват да го третират като нещо като цифрово злато, което да служи като съхранение на стойност по време на инфлация.

Как работи Bitcoin?

Биткойн е изграден на базата на разпределен цифров протокол, наречен блокчейн. Както подсказва името, блокчейнът е свързан масив от данни, съставен от единици, наречени блокове, които съдържат информация за всяка транзакция, включително дата и час, обща стойност, адреси на купувач и продавач, както и уникален идентификационен код за всяка трансакция. Записите се подреждат в хронологичен ред, като създават цифрова верига от блокове.

Блокчейнът е децентрализиран, което означава, че не се контролира от нито една организация. За да бъде добавен блок с трансакции в блокчейна на Биткойн, той трябва да бъде проверен от мнозинството от всички притежатели на Биткойн, а уникалните кодове, използвани за разпознаване на портфейлите и транзакциите на потребителите, трябва да отговарят на правилния модел за криптиране.

Биткойн мрежата е предназначена да генерира математически не повече от 21 милиона биткойни. По същността си блокчейнът е създаден да се саморегулира, като намалява наградата за миньорите на всеки 4 години. По този начин се справя с инфлацията. Биткойните могат да бъдат изразходвани чрез иницииране на заявка за трансфер от биткойн адрес в портфейла на изпращача към биткойн адрес в портфейла на получателя.

Биткойн към биткойн транзакциите се извършват чрез дигитален обмен на анонимни, силно криптирани хеш кодове в мрежа от партньори (P2P). Мрежата следи и проверява прехвърлянето на биткойни между потребители. Биткойните на всеки потребител се съхраняват в програма, наречена цифров портфейл , която също така съдържа всеки адрес, от който потребителят изпраща и получава биткойни, както и частен ключ, известен само на потребителя.

Всяка биткойн транзакция, която някога е била направена, съществува в публична книга, достъпна за всички. Проектиран е така, че всяка транзакция да е уникална и невъзможна за фалшификация или двойно отчитане. В основата на децентрализирания си характер, биткойните не са подкрепени или контролирани от правителството или която и да е друга институция.

За какво може да се използва Биткойн?

Биткойнът става все по-популярен начин за плащане благодарение на компаниите, които го използват и на потребителите, които настояват за приемането му. Не само големите публично търгувани компании приемат криптовалута; около 2300 малки предприятия в САЩ са приемали Биткойн към декември 2020 г.

Биткойнът се използва най-добре като цифрова форма на плащане. Подобно на другите криптовалути, блокчейнът предлага прозрачност при записването на плащанията w счетоводната книга, а вие имате пълен контрол върху трансакциите си.

Тъй като повечето компании не приемат директно плащания с Биткойн, ще ви е необходим “цифров” или “Биткойн” портфейл, който сигурно съхранява баланса ви. Тези Биткойн портфейли – които включват мобилни приложения, настолен софтуер и хардуерен софтуер (USB устройство) – ви позволяват да извършвате трансакции както чрез буквено-цифров код, така и чрез QR код. Нужно е да изпратите вашия адрес на получателя, за да може той да ви изпрати пари само с няколко клика.

Копаене на Биткойн

миньор на биткойн

Копаенето или добивът е процесът, който поддържа мрежата на биткойн, а също и начинът, по който се създават нови монети.

Всички трансакции се излъчват публично в мрежата, а миньорите обединяват големи групи от трансакции в блокове, като извършват криптографско изчисление, което е изключително трудно за генериране, но много лесно за проверка. Първият миньор, който реши следващия блок, го излъчва в мрежата и ако се докаже, че е верен, се добавя в блокчейна. След това този миньор се възнаграждава с количество новосъздадени биткойни.

В софтуера на биткойн е заложен твърд лимит от 21 милиона монети. Никога няма да има повече от тази сума. Съответно общият брой на монетите ще бъде в обращение до 2140 г. Приблизително на всеки четири години софтуерът прави добива на биткойни два пъти по-труден, като намалява размера на възнагражденията.

Когато биткойн беше пуснат на пазара за първи път през 2009 г., беше възможно почти мигновено да се добие монета дори с помощта на домашен компютър. Сега за това са необходими стаи, пълни с мощно оборудване, скъпи графични карти от висок клас, които умеят да извършват изчисленията, което в комбинация с променливата цена на биткойн понякога може да направи добива по-скъп, отколкото си заслужава.

Миньорите също така избират кои трансакции да обединят в блок, така че изпращачите добавят такси с различна стойност като стимул. След като всички монети бъдат добити, тези такси ще продължат да служат като стимул за продължаване на добива. Това е необходимо, тъй като осигурява инфраструктурата на мрежата Биткойн.

Преди обаче да инвестирате време и оборудване, трябва да проучите дали копаенето на биткойн е все още печелившо. И какви са съвременните начини за копаене.

Как да купя Биткойн в 4 лесни стъпки

За да купите Биткойн, на първо място имате нужда от отговор на въпроса от къде да купя биткойн. За целта ви трябва избор на подходяща, според вашите нужди и приоритети крипто борса. Към момента класическите банки не поддържат купуване или продаване на криптовалути.

1.

Изберете подходяща за вас биткойн борса

Днес съществуват стотици борси за биткойн и понякога може да е изморяващо да изберете най-подходящата за вас.

Основните важни фактори, които трябва да имате предвид при избор на подходяща платформа са:

 • Безопасност
 • Регулиране
 • Такси
 • Избор от разплащателни методи
 • Бонуси и екстри
 • Лесна работа с приложението

Топ 3 Bitcoin борси

обновено октомври 2021

Борса

Рейтинг

С какво се отличава?

96/100

Най-висок рейтинг

Лицензи за ЕС

Копиране на трейдове

24/7 търговия с криптовалути

мин. депозит $50

Инвестирането в криптоактиви не е регулирано в някои страни от ЕС. Няма защита на потребителите. Капиталът ви е изложен на риск.

93/100

Личен акаунт мениджър

Копиране на трейдове

Без такси за депозит/теглене

Съпорт на български 

мин. депозит $100

84/100

Ниски такси за търговия

Карта с кешбек до 8%

Богат избор от криптовалути

Изготвихме сравнение, след като лично тествахме голям брой платформи за търговия с криптовалути. На финала достигнаха etoro, AvaTrade и Binance. Победител в нашето сравнение стана платформата с най-добра комбинация от изброените по-горе показатели – eToro. Там можете да инвестирате и търгувате с криптовалути без да се занимавате със сложен софтуер или съхранение на частни ключове.

Когато става въпрос за финансови инвестиции, безопасността на средствата ви е основрен приоритет. За това препоръчваме да държите инвестиции в криптовалути само на регулирани от финасови регулатори платформи. Или да ги съхранявате на собствена отговорност в хардуерен портфейл за криптовалути.

Изпробваната от нас платформа etoro има лицензи за опериране от регулаторните органи CySEC (Кипър / ЕС), ASIC (Австралия) и FCA (Великобритания).

Основана през 2007 г., за няколко години става водещ играч на пазара.

Трябва да отбележим, че на платформата за търговия, има изисквания за минимален депозит от $50.

Регистрирани са 20 милиона потребители, което всъщност я извежда сред челните места сред всички крипто борси и брокери.

Компанията набра популярност с тяхната CopyPortfolios (Копиране на търговия) – иновативен инструмент, който позволява на потребителите да копират сделките на търговци с успешна история на печалбите.

В следващите редове, разглеждаме стъпка по стъпка ръководство за да отговорим детайлно на въпроса как да купя Биткойн.

2.

Създайте си сметка

Създайте акаунт, като попълнете имената и имейла си. После изберете подходяща парола и натиснете Create Account. Ще получите линк за потвърждение на електронната поща, с който да потвърдите регистрацията си. След като сте готови с това се логнете в платформата като използвате зададените потребителско име и парола.

как да купя биткойн ръководство създаване на сметка

3.

Депозит на средства

как да купя биткойн ръководство депозит бутон

Бутона от скрийншота (отгоре) Deposit Funds ще ви отведе към богат списък с разплащателни методи, налични на платформата. Банковият превод може да отнеме до няколко дни. Останалите методи работят мигновено. Въведете желаната сума за депозит (минимален депозит 50 USD), след което я потвърдете. Тук може да депозирате с редица електронни портфейли, като PayPal, Skrill, Neteller, Webmoney и др. Възможно е за да станат електронните портфейли налични за депозит, да е нужен първоначален депозит с карта.

ръководство как да купя биткойн разплащателни методи

4.

Купете Bitcoin (BTC)

Как да купя Биткойн или друго крипто с депозирания вече баланс? Отидете на „Trade Markets“ и го изберете от “Crypto” менюто. Послете изберете BTC от списъка, и бутона Trade (търгувай) от дясната страна. Сега ще видите прозореца за търгуване от втората снимка по-долу. Въведете броя на единиците на Bitcoin, с които искате да търгувате. След това натиснете Open Trade.

как да купя биткойн от списъка с криптовалути
ръководство как да купя биткойн отваряне на позиция бутон

Поздравления, вече успешно сте част от крипто революцията. Можете по всяко време да отваряте и затваряте позицията си по ваше предпочитание.

На платформата можете да използвате множител (левъридж) 2:1. Така например с $1000 позиция, вие на практика участвате с $2000. Така при повишаване на цената потенциалните печалби се умножават х2. Но бъдете много внимателни с този инструмент, тъй като при понижаване на цената загубите също се умножават по две.

Струва ли си да се купи Биткойн?

Предимства на инвестирането в Bitcoin

Биткойн до момента се е представял, като силно волатилен актив. Същевременно е доста млад, едва на 12 години. До момента обаче той е изпреварил по доходност всеки един актив, от създаването си. Същевременно някои хора, смятат, че това е балон, който рано или късно ще се спука. Как говорят цифрите (таблицата по-долу) – до момента средното развитие на цената на годишна база е било с впечатляващите 200% годишно.

В много отношения инвестирането в Биткойн е идентично с инвестирането на фондовата борса. Въпреки това, в сравнение с традиционните инвестиции, Биткойн има множество предимства:

Ограничена доставка

Предлагането на Биткойн е ограничено до 21 млн. монети, като в момента в обращение са 19 млн. монети, докато контролираните от централните банки валути могат да бъдат произвеждани по преценка на политиците или правителствата. Биткойн има характеристики, които са сравними със стоки като злато, сребро или други благородни метали, които в миналото са били използвани като инвестиции поради фиксираното им предлагане. Ограниченото предлагане прави биткойн особено атрактивен, поради решеният проблем с инфлацията. Докато с всеки напечатан милиард евро, вашите спестявания в лева или евро автоматично се обезценяват, това при биткойн не е възможно. Биткойн е оскъден актив, при който увеличаването на търсенето вдига цената и няма как да бъдат произведени допълнителни биткойни за задоволяване на предлагането. Ако някой търси биткойн, друг трябва му го продаде.

Ликвидност

С оглед на широкото развитие на платформите за търговия, борсите и онлайн брокерите, Bitcoin е един от най-ликвидните финансови активи. На достъпни курсове можете бързо да обмените Биткойн за фиатни пари и обратно. Ако търсите бърза печалба, високата ликвидност на Биткойн може да го превърне в отлично инвестиционно средство.

Цифрово съхранение

Криптовалутите като Биткойн са по-слабо изложени на опасности като пожари или хардуерни повреди поради децентрализираната си структура. Данните се дублират до всички пълноценни възли по света. Парите не са само в една или дори няколко банки, както при традиционната форма на инвестиране
Нови възможности – Биткойн е все още много нов и нови валути редовно набират популярност. Тази новост носи със себе си много големи колебания и волатилност на цените, което може да доведе до огромни печалби.

Възвръщаемост на Биткойн 2010 - 2021 - cryptotrading-bg.com
ГодинаНачалоКрайРастеж %
2010$0.003$0.309900%
2011$0.30$4.721473%
2012$4.72$13.5186%
2013$13.5$7715611%
2014$771$310-60%
2015$310$43440%
2016$434$961121%
2017$961$13 6571321%
2018$13 657$3865-72%
2019$3865$720086%
2020$7200$29 374308%
2021$29 374$50 300*71%

След като вече сте наясно с въпроса как да купя биткойн, ще разгледаме мнението на биткойн анализаторите. Няколко експерти споделят своите краткосрочни и дългосрочни ценови очаквания за цената на биткойн.

Ето някои от най-популярните прогнози за цените на биткойн от топ експерти в крипто индустрията.

макс кайзер биткойн прогноза

Макс Кайзер, инвеститор и домакин на отчета на Кайзер, призовава за $100 000 за биткойн в краткосрочен план, но $400 000 в дългосрочен план.

Keizer е един от най-откровените бикове на Биткойн, който призовава за $ 100 000, още когато активът се търгува само на $ 1. Новата му цел от 100 000 долара обаче е за края на 2020 г., а междувременно 400 000 долара са дългосрочна цел поради коронавируса и сравнение със златото.

Кийосаки биткойн прогноза

Робърт Кийосаки, автор на бестселъри в Ню Йорк Таймс, книгата „Богат татко, беден татко” препоръчва на своите последователи да купуват злато и биткойн. Той призовава златото да достигне 3000 долара за унция, а биткойнът да достигне $75 000.

warren buffet биткойн прогноза

„По отношение на криптовалутите като цяло мога да кажа почти със сигурност, че те ще стигнат до лош край“, каза Бъфет в интервю за CNBC през януари 2018 г. “Сега, кога ще се случи или как или нещо друго, не знам.”

tim drapper биткойн прогноза

Милиардерът, рисков капиталист и инвеститор в биткойни Тим Дрейпър се придържа към прогнозата си, че биткойнът ще достигне 250 000 долара до края на 2022 г. или началото на 2023 г., въпреки големите колебания в стойността на криптовалутата и сътресенията около използването на енергия, която не е благоприятна за околната среда.

Уинкелвос биркойн прогнози

Близнаците Winklevoss – известните Биткойн милиардери казват, че Биткойн има потенциал да достигне цена от $500 000 до 2030 г. Това би поставило пазарната му капитализация наравно с тази на златото (около 10 трилиона долара).

Тайлър Уинкълвос каза: „Нашата теза е, че биткойнът е злато 2.0, че той ще достигне по приложимост златото и ако го направи, той трябва да има пазарна капитализация от 9 трилиона, така че смятаме, че може да бъде на цена един ден на 500 000 щатски долара на биткойн.”

Прогнозата е обяснена напълно подробно в публикация в блога на Тайлър на техния уебсайт.

Ние смятаме, че Биткойн разгръща потенциал, невиждан до сега в развитието на човечеството. Биткойн е дигитална собственост и монетарна система, проектирана така, че никой да не може да я контролира. Все пак е важно добре да обмислим нашата инвестиция, колкото и силно да вярваме в светлото и бъдеще. Никога не инвестирайте повече, от колкото можете да си позволите да изгубите. Вече наличен и пълен преглед на прогнози за криптовалутите.

Най-добрите платформи за биткойн в момента:

Победител
etoro лого
 • 20 милиона потребители
  67% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари при търговия със CFD-та с този доставчик
 • Лицензи за опериране в ЕС
 • Копиране на търговци
 • Богат избор от разплащателни методи
 • Всички водещи криптовалути
 • 10/10 Мобилно приложение
avatrade logo
 • Личен акаунт мениджър
 • Копиране на трейдове
 • Без такси за депозит/теглене
 • Съпорт на български
 • 10/10 Мобилно приложение
бинанс лого
 • Богат избор криптовалути
 • Ниски такси за търговия
 • до 8% кешбек с BNB дебитна карта
 • Ниски такси за търговия
 • Нерегулирана
 • 9/10 Мобилно приложение

Често задавани въпроси за Биткойн

Биткойнът съществува само от малко повече от десетилетие – в условията на непрекъснато развиващ се технологичен напредък и регулации. Стойността както на Биткойн постоянно се повишава през годините, но при толкова малко исторически данни в сравнение с фондовия пазар например е трудно да се направят конкретни прогнози.

Добивът на биткойн е аналогичен на добива на злато, но в цифрова форма. Процесът включва специализирани компютри, които решават алгоритмични уравнения или хеш функции. Добивът на биткойни осигурява възнаграждение за миньорите под формата на биткойн изплащания.

Toggle Content goes here

За да станете собственици на актива е нужно да го закупите от крипто борса или да станете миньор и да копаете с високотехнологична и скъпа техника. Условията с цената на тока в България не са особено благоприятни за добив на Биткойн.