За колко време се копае един биткойн?

Копаенето на биткойн започна веднага след публикуването на новината за награждаването за работа. Първоначалната идея за майнинг беше, че всеки с компютър може да се стане миньор. Днес обаче това може да се извършва успешно само от големи миньорски организации.

По онова време майнингът ставаше на процесори, които можеха да ви донесат голям брой биткойн

Копаене на един биткойн в миналото срещу копаене на един биткойн днес

Днес е постигнат значителен хардуерен и софтуерен прогрес по добива на биткойн и други криптовалути. ASIC устройствата са предварително проектиран и оптимизиран хардуер, който изчислява само необходимите изчисления за създаване на Биткойн блок. ASIC са най-ефективните машини за добив на биткойни днес. Използването на електроенергия обаче е един от най-големите разходи, които миньорите генерират днес. Въпреки че ASIC единиците не са евтини, те са най-добрият начин за добив на биткойни. Големите минни компании имат съоръженията за закупуване на такива видове платформи. Това прави добива малко сложен, ако очаквате да добивате биткойн с персонален компютър. 

За това е трудно да се каже точно за колко време се копае един биткойн, тъй като освен мощността на използваната техниката, зависи също колко е в момента наградата. А самата награда се променя на всеки 4 години с биткойн халвинг.

Как се копае биткойн? Печелившо

Биткойн е не само най-голямата криптовалута по отношение на пазарната капитализация, но той е и много популярен сред миньорите. 

Трудността на добива обаче се е увеличила толкова драстично през последните няколко години, че един потребител няма шанс за успешна проверка на блока. Още по-малко възможно е копаенето да се практикува в домашни условия, както може би се питате.

Отговорът на това предизвикателство е биткойн майнинг пул. На пазара има многобройни доставчици, които обаче понякога ще ви дават съмнителни обещания. За да внесем малко повече прозрачност, разглеждаме най-добрите пулове за копаене на биткойн и показваме на какво си заслужава да обърнете внимание. 

Какво е биткойн майнинг пул?

Биткойн майнинг пул е група от миньори, които обединяват своята изчислителна мощност. Тази агрегирана изчислителна мощност е известна още като хеш мощност за добив.

Обединяването на изчислителната мощност също така гарантира, че пулът за добив има по-висока хеш мощност и е по-вероятно да завърши блок . Възнаграждението за успешното валидиране от така желания биткойн отива директно към майнинг пула и се разделя между членовете. Използваната изчислителна мощност от всеки участник е определяща за разпределението на дохода. 

В настоящата пазарна среда има многобройни пулове за добив. Те се различават по множество фактори, например по отношение на размера, възможностите за плащане и надеждността. 

Какво е биткойн клауд майнинг / облачно копаене?

За разлика от класическото копаене, при облачния (или клауд от англ.) майнинг, миньорите оперират без да купуват собствен хардуер, а вместо това сключват договор с доставчик на мощност. Той осигурява на миньорите необходимите хардуерни ресурси и извършва добива автоматично. 

Явното предимство на облачното копаене е, че не е необходимо първоначално да се купува скъп хардуер за добив. Вместо това ресурсите се заплащат чрез договор с доставчика. 

Преглед на вариантите за облачно копаене на биткойн

Ако търсите майнинг пул, трябва да знаете, че по-голямата част от миньорите предлагащи пулове идват от Китай. Най-големите ферми за добив също са разположени в Народната република. Като цяло централизацията на китайския пазар може да се разглежда критично, тъй като около 80% от хеш-скоростта на биткойн мрежата е локализирана в Китай

В допълнение, миньорите трябва да помислят за две други рамкови условия, когато избират правилния доставчик за копане на биткойн. От една страна големите пулове за добив предлагат предимството, че плащанията се извършват по-редовно. От друга страна, възвръщаемостта тук е по-ниска.

От наша гледна точка има няколко пула за копаене, които си заслужава да бъдат разгледани. Обръщаме внимание на най-популярния в нашия преглед доставчик за облачно копаене на биткойни.

IQMining

IQMining-logo-пул-за-копаене-на-биткойн

IQMining е една от водещите платформи в областта на облачното копаене. Тя предлага различни договори за облачен майнинг, както и опция за изплащане на доходи от копаене в множество криптовалути. Миньорите могат да използват над 100 криптовалути, за да изтеглят печалбите си. Междувременно има и договори, позволяващи изплащане в USDT. 

Така миньорите, сключващи договор с изплащания в Биткойн, Етериум или Tether, могат да се възползват от ежедневни изплащания. Така наречените „Pro” договори са интересни. При тях клиентите получават допълнителен годишен лихвен процент от над 20%. Но един от най-важните фактори в полза IQMining е добрата им клиентска поддръжка. Съпорта на компанията има чат на живо и винаги реагира за кратко време на клиентските ни запитвания. 

IQMining е сравнително млада компания, която е основана едва през 2017 г., с централа на Сейшелските острови. Действителният добив, от друга страна, се извършва в студените райони на Канада, Русия или Исландия. 

Сключването на договор с IQMining започва от цени за 4 щатски долара. Също така клиентите могат да извършват плащания чрез крипто, кредитна карта или банков превод. Ако сте избрали договор, той ще действа минимум 1 и максимум 5 години. Броят на потребителите показва, че този бизнес е добре приет. Към 2021-ва год. повече от 250 000 потребители използват услугите на IQMining. 

договори за облачно копаене на биткойн

Биткойн копаене обобщение – плюсове и минуси

Биткойн по своята същност е децентрализаран. Въпреки това пуловете за копаене по своята същност са централизирани. Те обединяват ресурси в координирана група и в някои случаи дори управляват централизирани възли, които са уязвими Denial of Service (DOS) атаки.

Ако избраният от вас пул е засегнат от DOS атака, вече не можете да копаете криптовалута или биткойни. Ако копаете сами с апаратура за копаене не сте изложени на тези рискове, тъй като сте директно свързани с мрежата на Биткойн.

От една страна, вие сте финансово мотивирани да се присъедините към майнинг пул, но от друга страна, вие сте идеологически против подкрепата на група, която може да спечели твърде много власт. Това също не е децентрализация.

Има доста майнинг пулове, към които можете да се присъедините и всички те работят по различен начин. Но в основата си всички те работят върху основните принципи на търсене на работа, споделяне на работа и споделяне на награди въз основа на свършената работа. Като алтернатива, разбира се, обикновената покупка на биткойн винаги е опция за новодошлите, за нея обаче е нужно да използвате и портфейл за криптовалути за сигурно съхранение.

Вижте и други алтернативни начини за печелене на биткойн.

*Статията има информационна цел и не дава финансови съвети.