Списък на най-добрите крипто борси и платформи


4.5 звезди оценка
крипто борса оценка 4.8
Потребители
5 звезди оценка
над 20 милиона
Сигурност
5 звезди оценка
Регулирана с лицензи от финансови органи CySEC, ASIC и FCA
Мин. депозит
5 звезди оценка
$200 или €167
Криптовалути
5 звезди оценка
This image has an empty alt attribute; its file name is Bitcoin.pngлого криптовалута Етериумлого криптовалута Лайткойнлого криптовалута Карданолого криптовалута бинанс койнлого криптовалута Dogecoinлого криптовалута Чейнлинклого криптовалута Uniswapлого криптовалута Тезослого криптовалута Рипъллого криптовалута Dashлого криптовалута IOTAлого криптовалута NEOлого криптовалута етериум класик (ETC)лого криптовалута EOSлого криптовалута BCHлого криптовалута Zcashлого криптовалута Тронлого криптовалута stellar
Такси
4 звезди оценка
От 0.38% в посока
Депозит методи
5 звезди оценка
This image has an empty alt attribute; its file name is euro.pngмастъркард лого иконаvisa logopaypal logoskrill разплащателен метод логометоди за депозит neteller икона логоразплащателни методи webmoney логоразплащателни методи yandex лого
This image has an empty alt attribute; its file name is bulgaria-flag.png Приема потребители от България?Да

stormgain крипто борса лого
4.6 звезди оценка
Потребители
4 звезди оценка
120 000
Сигурност
4 звезди оценка
Нерегулирана, член на Blockchain Association, седалище в Лондон
Мин. депозит
5 звезди оценка
$50
Криптовалути
5 звезди оценка
биткойн криптовалута икона логоетериум криптовалута лого иконаiota криптовалута лого иконаETC криптовалута лого иконаEOS криптовалута лого иконаdogecoin криптовалута лого иконадаш криптовалута лого иконалайткойн криптовалута лого иконакардано криптовалута лого иконаBCH криптовалута лого иконаBTG криптовалута лого иконаtron криптовалута лого иконаzcash криптовалута лого иконаstellar криптовалута лого иконарипъл криптовалута лого иконакуантум криптовалута лого иконаOMG криптовалута лого иконаНем криптовалута лого иконанео криптовалута лого иконамонеро криптовалута лого икона
Такси
5 звезди оценка
От 0.08%
Депозит методи
4 звезди оценка
мастъркард лого иконаvisa logoThis image has an empty alt attribute; its file name is btc.pngThis image has an empty alt attribute; its file name is usdt.png
Бонус
5 звезди оценка
25 USDT бонус при депозит от $100
This image has an empty alt attribute; its file name is bulgaria-flag.png Приема потребители от България?Да

крипто борса бинанс лого
4 звезди оценка
4.3 оценка крипто борси
Потребители
5 звезди оценка
над 15 милионa
Сигурност
3 звезди оценка
Нерегулирана
Мин. депозит
5 звезди оценка
В криптовалути
Криптовалути
5 звезди оценка
Много богат избор
Такси
5 звезди оценка
От 0.1%
Депозит методи
3 звезди оценка
This image has an empty alt attribute; its file name is btc.pngКриптовалути
This image has an empty alt attribute; its file name is usdt.png USDT и други stable coins
This image has an empty alt attribute; its file name is bulgaria-flag.pngПриема потребители от България?Да

крипто борси FTX лого
4 звезди оценка
4.2 оценка крипто борси
Потребители
4 звезди оценка
над 1 милион
Сигурност
3 звезди оценка
Нерегулирана
Мин. депозит
5 звезди оценка
В криптовалути
Криптовалути
5 звезди оценка
Богат избор
Такси
5 звезди оценка
От 0.05%
Депозит методи
3 звезди оценка
This image has an empty alt attribute; its file name is btc.pngКриптовалути
This image has an empty alt attribute; its file name is usdt.png USDT и други stable coins
This image has an empty alt attribute; its file name is bulgaria-flag.png Приема потребители от България?Да

Крипто борси: Къде се купуват и обменят криптовалути

крипто-борси-анимация
*Статията има информационна цел и не е финансов съвет.

Ако сте начинаещи в криптото, вероятно ви изникват редица въпроси като:

Кои сайтове за биткойн да използвам?

Как да се регистрирам в биткойн?

Понякога може да бъде доста объркващо, когато човек тепърва започва да търси информация за криптовалути и крипто борси. За това разясняваме в преглед за да си отговорите на всички възникнали въпроси.

Как да се сдобия с биткойн?

Криптовалутите са вълнуваща възможност за инвестиция. Всъщност вие не купувате цифровите валути от вашата банка, а от крипто борса или брокер. За да ви улесним да започнете в света на криптовалутите, направихме голямо сравнение на борсите за биткойни.

Въз основа на вашата стратегия трябва да решите между крипто брокер и крипто борса. И двата варианта имат предимства и недостатъци. С нашето сравнение на борси за биткойни искаме да ви дадем начин да намерите правилната крипто борса според вашите предпочитания.

Как да купя криптовалута?

Планирате ли да купите биткойн или други криптовалути? За целта ви трябва крипто борса. Понастоящем класическите банки не поддържат покупката на биткойн и други цифрови валути.

Борси за криптовалути

Най-просто казано борсата е пазар за криптовалути. Биткойн борсата може да бъде сравнена с фондовата борса. По предназначението си това са платформи, които обединяват продавачите и купувачите, а по този начин допринасят ценообразуването.

Днес повечето инвеститори търгуват своите криптовалути на крипто борсите. Това е разбираемо, тъй като освен по-високо ниво на сигурност, тези платформи предлагат и автоматизирани процеси и по-бърза обработка на транзакциите.
Поради високата степен на автоматизация, крипто борсите вече се използват дори като ценови доставчици.

Но освен очевидните разлики като разнообразието от криптовалути, поддържаните методи за депозит или таксите, има и някои по-фини отличителни черти между борсите. Говорим за типа платформа. 

Как да изберем крипто борса?

Биткойн и други криптовалути може да се купят от няколко типа борси. Всяка от тях предлага различно ниво на сигурност на средствата ви. Най-сигурни са крипто брокерите, тъй като са лицензирани и оперират под надзора на финансови регулатори.

 • Крипто брокери
 • Централизирани борси
 • Децентрализирани борси

Крипто брокер

Тук търговията не се извършва директно между купувача и продавача на криптовалута. Вместо това крипто брокерът се използва като посредник. Платформата сама определя цената, но се основава на текущата пазарна цена. Брокерът начислява малка такса за търговия.

Основните предимства на брокерите, предлагащи подобни сделки, е че са регулирани от финансови регулатори, за разлика от крипто борсите. Зад тях стоят истински компании, а депозирането и тегленето на пари е много лесно.

Както се вижда от таблицата по-горе, при брокерите се предлага богат избор от разплащателни методи. Като дебитни/кредитни карти (Visa, Mastercard, Diners), банкови преводи, както и е-портфейли, като Skrill или Neteller и др. Друго предимство при крипто брокерите е, че можете да участвате без да правите излишни превалутирания и с това да си спестите няколко %-а на парите си. Купуването на криптовалути на борсите обикновено изисква минаване от лъв към долар или евро, а после до биткойн и след това от биткойн до съответния алткойн. Причината за това е, че голяма част от борсите не предлагат директни двойки за търговия между фиат и съответните криптовалути.


+ Предимства на крипто брокерите:

 • Можете да залагате на покачване или понижаване на цените
 • Богат избор от разплащателни методи
 • Гарантиран депозит
 • Търговия на криптовалути с множител
 • Търговията с ДЗР е регулирана
 • Няма нужда сами да се грижите за съхранение на инвестицията си с хардуерен портфейл

Недостатъци на крипто брокерите:

 • Крипто брокерите са по-подходящи за търговия, но не за “HODL”
 • Търгуването е по-скоро със спекулативна цел
 • Без преки физически инвестиции в криптовалути

Централизирани крипто борси

При реална борса фокусът обикновено е върху търговията с криптовалути. Крипто борсата може да се сравни със стоковите борси. Често пъти купуването на криптовалути е в двойки само с други криптовалути. Г

Голяма част от съвременните крипто борси са нелицензирани и нерегулирани от финансов регулатор. Ако купувате крипто от борса е препоръчително да съхранявате сами своето крипто за повече сигурност. Така сами ставате отговорни за съхранението на криптовалутите с помощта на хардуерен портфейл.


Предимства на централизираните крипто борси:

 • Богат избор от криптовалути
 • Притежавате физически криптовалутите си

Недостатъци на централизираните крипто борси:

 • Ограничен избор от разплащателни методи
 • Нерегулирани от финансов орган
 • Без гаранция за капитала
 • Нужни са технически знания за съхранение на инвестицията

При крипто борсата обикновено имате ограничен брой налични методи за плащане. Някои крипто борси дори не поддържат използването на фиат валути. Въпреки това, последните няколко години показват, че все повече и повече крипто борси въвеждат фиатни плащания. Тези интерфейси могат да се използват за депозиране на фиатни валути като евро или щатски долари.

Децентрализирани крипто борси

Децентрализираната борса (DEX) е място за търговия, което се фокусира върху децентрализацията. Активите не се съхраняват на платформата, а при клиента. Съществуват и децентрализирани равнопоставени транзакции между потребители. И до днес децентрализираните места за търговия не са наистина зрели и често са атакувани от хакери. Поради тази причина DEX не играят роля в нашето сравнение на крипто борси.

Как работи борсата за биткойн?

По същество функционалността на различните крипто борси се различава в детайли. Въпреки това всички борси имат някои общи неща. Като потребител винаги трябва да се регистрирате – имейл адрес и вашето име обикновено са достатъчни – а след това трябва да ги потвърдите. Добрите крипто борси изискват копие на вашата лична карта и по този начин помагат за борбата с пране на пари.

По принцип крипто брокерите гарантират спазването на законите за пране на пари и проверката на участващите потребители. Само борси, които извършват KYC (познай клиента си) и AML (анти пране на пари), могат да бъдат класифицирани като надеждни.

В допълнение, биткойн борсата предлага възможност за депозиране на пари в платформата. Тук има два подхода:

Депозит с фиат валута: Някои биткойн борси предлагат интерфейси към класически фиат валути като евро или щатски долари. Повечето от тях са крипто брокери или установени крипто борси с голям обем транзакции.

Депозит с криптовалути: Този вариант е по-скоро за инвеститори, които вече са инвестирали в криптовалути или пък добиват, чрез копаене на биткойн. Този тип депозит е достъпен само на реални биткойн борси.

Какво да имаме предвид, като избираме крипто борса

Ако искате да закупите криптовалути на биткойн борса, трябва първо да ги сравните. Нашето сравнение на борси за биткойни ще ви помогне да намерите правилния избор на крипто борса. От наша гледна точка следните критерии са важни фактори:

Методи за депозит на крипто борси

Според нас опциите за плащане на мястото за търговия са особено важни. Ако все още нямате криптовалути, вероятно ще искате да депозирате пари лесно и сигурно. Разноонразието в опциите за депозит като SEPA преводи, плащания с кредитни карти, PayPal, незабавен превод или Skrill е наистина полезно и особено важно за начинаещи.

Регулации

Някои борси се регулират от финансови институции, което ги прави безопасно място за инвеститори. Това обаче не означава, че нерегламентираните места за търговия непременно са опасни. По-специално борсите, които поддържат само търговия крипто към крипто, нямат регулация, но все пак са добри за професионални инвеститори. Въпреки това, начинаещите е по-добре да се възползват от регулираните опции.

Криптовалути

Ако искате да закупите криптовалута като Биткойн, трябва да се уверите, че избраната от вас борса предлага и съответната криптовалута. Освен това обаче трябва да обърнете внимание и на двойката за търговия. Винаги има търговски двойки като например BTC / ETH – при нея можете да търгувате Етериум срещу Биткойн. Ако нямате ETH, не можете да участвате в тази търговията.

Такси

Таксите на крипто борсите понякога варират много силно. Таксите от над 1% могат да бъдат описани като високи и е по-вероятно да бъдат намерени на регулирани пазари. По принцип маркетмейкърите, като инвеститори, които правят поръчки за продажба и снабдяват пазара с ликвидност, плащат по-малко такси. 

Потребители

Ако искате да вземете решение за крипто борса, може също да вземете под внимание броя потребители на борсата. Борсите с много потребители са популярен и често много добър избор. От друга страна, ниският брой потребители или отрицателните отзиви са по-скоро предупредителен сигнал. Борсите, които показахме, успяха да ни убедят в теста, а също така са на висока почит в общността.