крипто-борси-анимация

Сравнение на крипто борси – Как да намерите най-добрата борса за биткойн?

Ако сте начинаещи вероятно ви изникват редица въпроси като:

Кои сайтове за биткойн да използвам?

Как да се регистрирам в биткойн?

Понякога може да бъде доста объркващо, когато човек тепърва започва да търси информация за криптовалутите. За това разясняваме в преглед за да си отговорите на всички възникнали въпроси.

Как да се сдобия с биткойн?

Криптовалутите са вълнуваща възможност за инвестиция. Всъщност вие не купувате цифровите валути от вашата банка, а от крипто борса. За да ви улесним да започнете в света на криптовалутите, направихме голямо сравнение на борсите за биткойни.

Въз основа на вашата стратегия трябва да решите между крипто брокер и крипто борса. И двата варианта имат предимства и недостатъци. С нашето сравнение на борси на биткойни искаме да ви дадем начин да намерите правилната крипто борса според вашите изисквания.

Къде да купя биткойн и други криптовалути?

Планирате ли да купите биткойн или други криптовалути? За целта трябва да използвате биткойн борса или крипто брокер. Понастоящем класическите банки не поддържат покупката на биткойн и други цифрови валути.

Какво е борса за криптовалути?

Най-просто казано борсата е пазар за криптовалути. Биткойн борсата може да бъде сравнена с фондовата борса. По предназначението си това са платформи, които обединяват продавачите и купувачите, а по този начин допринасят ценообразуването.

Днес повечето инвеститори търгуват своите криптовалути на крипто борсите. Това е разбираемо, тъй като освен по-високо ниво на сигурност, тези платформи предлагат и автоматизирани процеси и по-бърза обработка на транзакциите.
Поради високата степен на автоматизация, крипто борсите вече се използват дори като ценови доставчици.

Какви видове крипто борси има?

Но освен очевидните разлики като разнообразието от криптовалути, поддържаните методи за депозит или таксите, има и някои по-фини отличителни черти между борсите. Говорим за типа платформа. 

Има ли разлика между крипто борса и крипто брокер?

Крипто брокери

БорсаОписаниеМЕТОДИ ЗА ПЛАЩАНЕОфициален сайт
etoro logoРегулирана платформа за търговия с криптовалути
Високо ниво на сигурност на средставата
– Богат избор от разплащателни методи и криптовалути
paypal logo PayPal
visa logomastercard logo Дебитна/кредитна карта
This image has an empty alt attribute; its file name is euro.png Евро SEPA (бързи за ЕС) трансфери
skrill logo Skrill, Netteler, Giropay, WebMoney

към брокера >>

libertex logoРегулирана платформа за търговия с криптовалути
Високо ниво на сигурност на средставата
visa logomastercard logo Дебитна/кредитна карта
This image has an empty alt attribute; its file name is euro.png Евро SEPA (бързи за ЕС) трансфери
skrill logo Skrill, Netteler

Тук търговията не се извършва директно между купувача и продавача на криптовалута. Вместо това крипто брокерът се използва като посредник. Платформата сама определя цената, но се основава на текущата пазарна цена. Брокерът начислява малка такса за търговия.

Крипто борси

БорсаОписаниеМЕТОДИ ЗА ПЛАЩАНЕОфициален сайт
kripto-borsa-ftx-logoГолям избор от криптовалути
– Дигитални акции на Tesla, Amazon, Google и др.
Нерегулирана от финансова институция
This image has an empty alt attribute; its file name is btc.pngКриптовалути
This image has an empty alt attribute; its file name is usdt.png USDT и други stable coins

към борсата >>

borsa-binance-logoНай-голямата борса за крипто
Нерегулирана от финансова институция
This image has an empty alt attribute; its file name is btc.png криптовалути
This image has an empty alt attribute; its file name is usdt.png USDT и други stable coins

към борсата >>

При реална борса фокусът обикновено е върху търговията с криптовалути. Крипто борсата може да се сравни със стоковите борси. Често пъти купуването на криптовалути е в двойки само с други криптовалути. Това обаче се промени донякъде през последните години и все повече крипто борси приемат вече фиатни валути като евро или докари като средство за плащане и търговия. Ако купувате крипто от борса е нужно сами да бъдете отговорни за съхранението на криптовалутите с помощта на хардуерен портфейл.

Децентрализирани борси за крипто

Децентрализираната борса (DEX) е място за търговия, което се фокусира върху децентрализацията. Активите не се съхраняват на платформата, а при клиента. Съществуват и децентрализирани равнопоставени транзакции между потребители. И до днес децентрализираните места за търговия не са наистина зрели и често са атакувани от хакери. Поради тази причина DEX не играят роля в нашето сравнение на крипто борси.

P2P обмен

Peer-to-peer exchange (P2P обмен) е място, предназначени да свързва купувачи и продавачи на криптовалути. Обменът P2P не е борса, която автоматично инициира поръчка. Там купувачът и продавачът трябва самостоятелно да договорят цена за сделката.

Мога ли да използвам някаква валута за крипто борсата?

При крипто борсата обикновено имате ограничен брой налични методи за плащане. Някои крипто борси дори не поддържат използването на фиат валути. Въпреки това, последните няколко години показват, че все повече и повече крипто борси въвеждат фиатни плащания. Тези интерфейси могат да се използват за депозиране на фиатни валути като евро или щатски долари.

Като алтернатива имате възможност да плащате с криптовалути на повечето борси за биткойни. За това обаче вече се нуждаете от налични криптовалути и избрана крипто борса. Можете да намерите общ преглед на приетите начини на плащане в сравнението на борси на биткойни.

Как работи борсата за биткойн?

По същество функционалността на различните биткойн борси се различава в детайли. Въпреки това всички борси имат някои общи неща. Като потребител винаги трябва да се регистрирате – имейл адрес и вашето име обикновено са достатъчни – а след това трябва да ги потвърдите. Добрите крипто борси изискват копие на вашата лична карта и по този начин помагат за борбата с пране на пари.

По принцип фондовите борси трябва да гарантират спазването на законите за пране на пари и проверката на участващите потребители. Само борси, които извършват KYC (познай клиента си) и AML (анти пране на пари), могат да бъдат класифицирани като надеждни.

В допълнение, биткойн борсата предлага възможност за депозиране на пари в платформата. Тук има два подхода:

  1.    Депозит с фиат валута: Някои биткойн борси предлагат интерфейси към класически фиат валути като евро или щатски долари. Повечето от тях са крипто брокери или установени крипто борси с голям обем транзакции.
  2.    Депозит с крипто валути: Този вариант е по-скоро за инвеститори, които вече са инвестирали в крипто валути. Този тип депозит е достъпен само на реални биткойн борси.

Какво е важно при избора на биткойн борса? – изпробвахме

Ако искате да закупите криптовалути на биткойн борса, трябва първо да ги сравните. Нашето сравнение на обмен на биткойни ще ви помогне да намерите правилния избор на крипто борса. От наша гледна точка следните критерии са важни фактори за вземане на решения, за да се намери правилната място за купуване на крипто:

Методи за депозит

Според нас опциите за плащане на мястото за търговия са особено важни. Ако все още нямате криптовалути, вероятно ще искате да депозирате пари лесно и сигурно. Разноонразието в опциите за депозит като SEPA преводи, плащания с кредитни карти, PayPal, незабавен превод или Skrill е наистина полезно и особено важно за начинаещи.

Регулации

Някои борси се регулират от държавни институции, което ги прави безопасно място за инвеститори. Това обаче не означава, че нерегламентираните места за търговия обикновено са опасни. По-специално борсите, които поддържат само търговия с крипто към крипто, нямат регулация, но все пак са добри за професионални инвеститори. Въпреки това, начинаещите трябва да се възползват от регулираните опции.

Криптовалути

Ако искате да закупите криптовалута като Биткойн, трябва да се уверите, че избраната от вас борса предлага и съответната криптовалута. Освен това обаче трябва да обърнете внимание и на двойката за търговия. Винаги има търговски двойки като например BTC / ETH – при нея можете да търгувате Етериум срещу Биткойн. Ако нямате ETH, не можете да участвате в тази търговията.

Такси

Таксите на крипто борсите понякога варират много силно. Таксите от над 1% могат да бъдат описани като високи и е по-вероятно да бъдат намерени на регулирани пазари. По принцип маркетмейкърите, като инвеститори, които правят поръчки за продажба и снабдяват пазара с ликвидност, плащат по-малко такси. 

Потребители

Ако искате да вземете решение за крипто борса, може също да вземете под внимание броя потребители на борсата. Борсите с много потребители са популярен и често много добър избор. От друга страна, ниският брой потребители или отрицателните отзиви са по-скоро предупредителен сигнал. Борсите, които показахме, успяха да ни убедят в теста, а също така са на висока почит в общността.