трезор хардуерен портфейл начална снимка

TREZOR One е може би най-старият оцелял хардуерен портфейл и с основателна причина. В този преглед ще разгледаме всичко, което трябва да знаете, преди да решите дали TREZOR One е подходящия за вас портфейл.

Какво е хардуерен портфейл и защо имате нужда от него?

Хардуерният портфейл е вид портфейл за криптовалута, където можете да съхранявате личните си ключове в защитено физическо устройство. Криптовалутите, съхранявани в портфейла, се пазят офлайн, което означава, че те не могат да бъдат хакнати. Въпреки това, когато е необходимо, съхраняваните монети са ви лесно достъпни. Ако не сте добре запознати с кодирането и техническите подробности, хардуерният портфейл е чудесен начин да съхраните вашето крипто.

TREZOR One е офлайн биткойн портфейл. Той държи вашите лични ключове и знае как да подпише транзакция. Устройството е доста малко и можете да го носите на ключодържателя си или дори в джоба си. Така че можете да съхранявате вашите биткойни офлайн на TREZOR One и винаги, когато искате да ги похарчите, просто свържете вашия TREZOR One с всеки компютър и сте готови. TREZOR One използва ограничена USB връзка – точно като компютърната мишка или клавиатура. Разработчиците ни уверяват, че само биткойн транзакции могат да преминат от компютъра към TREZOR и обратно. Ето защо дори на компрометирани и заразени компютри може да се използва безопасно TREZOR.

Trezor One vs Trezor Model T: Поддържани криптовалути

Портфейлите TREZOR като цяло поддържат основите криптовалути като Етериум и Биткойн. Освен тях и над 1600 монети и ERC-20 токени . Основните поддържани монети са:

Малка част от поддържаните криптовалути ( общо 1649)
Trezor One

Trezor Model T
Bitcoin (BTC) 
Ethereum (ETH) 
Cardano (ADA) 
Tether (USDT) 
Ripple (XRP) 
Uniswap (UNI) ERC20 скороскоро
Litecoin (LTC) 
Chainlink (LINK) ERC20 
Bitcoin Cash (BCH) 
USD Coin (USDC) ERC20 
Stellar (XLM) 
Wrapped Bitcoin (WBTC) ERC20 
Dogecoin (DOGE) 
Avalanche (AVAX) скороскоро
Monero (XMR) 
EOS (EOS) 
NEM (XEM) 
Tezos (XTZ) 
Dai Stablecoin v2.0 (DAI) ERC20 
Huobi Token (HT) ERC20 
SushiToken (SUSHI) ERC20 скороскоро
Dash (DASH) 
Graph Token (GRT) ERC20 скороскоро
MakerDAO (MKR) ERC20 
Decred (DCR) 
ENJIN (ENJ) ERC20 

Монети като Рипъл, Монеро, Кардано, EOS, Тезос не се поддържат от базовия модел Trezor One и ако искате да инвестирате в тях, но предпочитате бюджетен портфейл, може би трябва да погледнете SafePal портфейл.

Внимание: Препоръчително е хардуерни портфейли да се поръчват само от официалните страници на разработчиците, за да се избегне риск от манипулиране на семето, което да доведе до загуба на криптовалутите ви.

Настройка на хардуерен портфейл Трезор

Настройката на TREZOR One е доста лесна. Свързвате устройството към компютъра и следвате инструкциите.

Записване на вашето семе (seed) – вашият частен ключ

Тук следва да запишете вашето семе за възстановяване. Вашето семе е таен списък с думи, които ще използвате, за да възстановите парите си, в случай че някога загубите или счупите своя TREZOR портфейл. Устройството ще ви покаже списък с 24 думи, които трябва да запишете. Това семе не е уникално за TREZOR. Използването на тези думи, като метод за архивиране е стандарт за биткойн портфейлите.

Такъв стандарт се използва при хардуерен портфейл от SafePal и при портфейлите на Ledger. Ако по някаква причина SatoshiLabs изчезне, например, пак можете да използвате това семе с другите популярни портфейли, за да възстановите вашите биткойни.

Не забравяйте – този списък с думи = вашите биткойни. Ако някой се добере до него, той лесно може да открадне парите ви. Не забравяйте да го пазите. Едно предложение за запазване на безопасността на вашата семенна фраза е използването на устройство като Cryptosteel капсулата.

Връзка със софтуера

След като приключите с настройката, ще трябва да свържете TREZOR към компютър и да осъществите достъп до wallet.trezor.io – Това е интерфейсът на портфейла за TREZOR One. Оттам ще можете да изпращате биткойни на когото поискате.

Колко струва Trezor портфейла?

Trezor One

По време на писането на Trezor One струва 59 евро (с ДДС), което го прави сравнително достъпен. Можете също така да вземете пакет от 2 броя TREZOR One на цена от 106.48 евро (с ДДС).

Trezor Model T

По-функционалната версия на портфейла с цветен тъч скрийн дисплей е на цена от 106.48 евро. Препоръчваме тази версия за по-амбициозните крипто инвеститори. Може ли TREZOR да бъде хакнат?

Може ли Trezor да бъде хакнат?

Едно от страхотните неща за TREZOR е, че няма „потребителско име“ или „парола“ за вашия акаунт. Вашите идентификационни данни са вашето устройство TREZOR. Така че, ако някой няма физически достъп до устройството ви, няма начин да има достъп до вашия акаунт.